اربیت چشم در واقع کاسه چشم یا حدقه چشم می باشد. یک ساختار استخوانی به صورت هرمی می باشد و چشم در آن قرار می گیرد. این ساختار هرمی از به هم پیوستن هفت استخوان متفاوت تشکیل شده است. این ساختار علاوه بر حدقه چشم، غدد اشک، رگ های خونی و اعصاب مرتبط با چشم و عضلاتی که مسئول حرکت چشم هستند را در جمجمه حفظ می کند. شکستگی کف اربیت چشم در اثر برخورد یک جسم بزرگ به استخوان های کاسه چشم و یا اربیت چشم ایجاد می شود. این ضربه با نیروی قوی از طریق استخوان های اربیت به کف اربیت چشم فشار آورده و سبب شکستگی می شود. در حقیقت انتقال نیروی وارد شده به بخش های دیگر اربیت چشم می تواند مانع آسیب جدی به چشم و ساختار آن شود. شکستگی کف اربیت چشم می تواند سبب کبودی دور چشم و یا در موارد شدیدتر شکستگی حدقه چشم را به همراه داشته باشد.
عوارض شکستگی اربیت چشم
از عمده ترین عوارض شکستگی اربیت چشم، کبودی ، حساسیت به لمس و تورم در ناحیه اطراف چشم می باشد. با توجه به میزان نیروی وارد شده و درجه شکستگی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- قرمزی و خون مردگی در چشم
- دوبینی : در این وضعیت فرد از یک شی دو تصویر مشاهده می کند.
- بی حس و لمس شدن در ناحیه گونه
- احساس بی حسی در ناحیه لثه و دهان
- بی حس شدن بینی و اطراف آن
- سخت شدن حرکت چشم
- احساس وجود هوا در زیر پوست چشم
در کنار عوارض گفته شده در برخی موارد ممکن است فرد علائم نادری را تجربه کند که به شرح زیر می باشد:
- درد هنگام حرکت دادن چشم
- تهوع و استفراغ
این عوارض معمولا پس از یک آسیب فیزیکی جدی به اربیت چشم ایجاد می شوند. در صورتی که پس از تصادف جدی ، زمین خوردن و یا برخورد شی خارجی مانند توپ در بازی دچار این علائم شده اید فورا به بهترین متخصص چشم مراجعه کنید. پزشک شما با بررسی میزان آسیب وارد شده، تصویر سی تی اسکن واضح از چشم و یا ام آر آی اربیت چشم می تواند بهترین فرآیند درمانی را جهت جلوگیری از بروز آسیب های بیشتر برای شما در نظر بگیرد.
درمان شکستگی کف اربیت چشم
همانگونه که گفته شد فرآیند درمانی در شکستگی کف اربیت چشم به میزان آسیب وارد شده به حدقه چشم بستگی دارد. در بسیاری موارد نیازی به جراحی اربیت چشم نمی باشد و پس از چند روز بافت آسیب دیده ترمیم می شود. نوع درمان را متخصص چشم برای شما مشخص می کند. در صورتی که دچار این شکستگی شدید می توانید بلافاصله از راهکارهای زیر استفاده کنید:
- قرار دادن یخ در موضع آسیب دیده سبب کاهش قرمزی و تورم می شود.
- استفاده از داروهایی که سبب تخلیه خون و مایعات جمع شده در سینوس ها می شود.
- استفاده از داروهای استروئیدی خوراکی برای کاهش ورم و زخم در برخی موارد توصیه می شود. توجه داشته باشید که مصرف این داروها باید تحت نظر پزشک صورت گیرد و عموما تا یک هفته باید مصرف شوند.
بیشتر بخوانید : جراحی تومور اربیت چشم
جراحی شکستگی اربیت چشم
در مواردی که آسیب به کف اربیت چشم در درجه ای باشد که راهکارهای درمانی غیرجراحی پاسخگو نباشد جراحی صورت می گیرد. این جراحی بهتر است یک الی دو هفته بعد از شکستگی با کاهش تورم و کبودی صورت گیرد در این مدت استخوان ها هم به یکدیگر جوش نخورده اند و می توان جراحی روی آنها انجام داد. دسترسی به اربیت از طریق ملتحمه برای پزشک امکان پذیر می باشد و در این صورت پزشک را از ایجاد برش و زخم بی نیاز می کند. در مواردی نیز لازم است با برشی زیر پلک پزشک به اربیت چشم دسترسی داشته باشد تا بتواند از طریق جراحی شکستگی کف اربیت را برطرف کند.
ایمپلنت ها می توانند استخوان ها را به صورت پایدار نگه دارند. اما در صورتی که قطعات استخوانی لبه کافی نداشته باشد از میکروپلیت هایی استفاده می شود که به صورت مستقیم بر روی استخوان ها پیچ زده شده و آن ها را به استخوان پایداری دیگری وصل می کنند. پس از جراحی شکستگی کف اربیت چشم لازم است فرد به مدت دوماه از انجام فعالیت های سنگین و ورزش های جدی و پربرخورد خودداری کند. هم چنین لازم است در طی این مدت از گرفتن بینی و فین کردن به طور جدی پرهیز شود.
عوارض جراحی شکستگی اربیت چشم
جراحی شکستگی اربیت چشم جزو جراحی های ایمن و بدون عارضه می باشد اما در برخی افراد ممکن است این جراحی با عوارض زیر همراه باشد:
- عفونت
- آبریزش و ریزش اشک از چشم
- دو بینی
- خونریزی
- انقباض پلک ها
- بیرون آمدن ایمپلنت ها
مشکلات و عوارض گفته شده در بیشتر مواقع به دلیل استفاده نادرست از ایمپلنت ها می باشد. به همین جهت توصیه می شود در چنین مواردی بهتر است قبل از جراحی توسط بهترین متخصص چشم ویزیت شوید تا خیالتان از فرآیند جراحی راحت باشد.
سوالات متدوال
خیر تزریق ژل در این موارد کمک کننده نیست
معمولا پس از جراحی شکستگی اربیت چشم این دوبینی تا حد بسیار زیادی برطرف می شود.
معمولا افراد می تواند دو الی سه ماه بعد از عمل به فعالیت هایشان ادامه دهند اما انجام ورزش هایی مانند شنا و استفاده از عینک شنا تا ۶ ماه بعد عمل توصیه نمی شود.